StadsAkkers

Duurzaamheidsadvies voor StadsAkkers


"We kunnen onze plannen richting investeerders nu goed onderbouwen”

StadsAkkers

Kleine ondernemers in Gelderland kunnen sinds kort advies krijgen om energie te besparen en hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Lokale energieadviseurs van het Energieloket Stedendriehoek bieden uitgebreide begeleiding. Dit advies is gratis dankzij een subsidieregeling vanuit de provincie Gelderland. 
StadsAkkers Apeldoorn, een biologische tuinderij uit Apeldoorn, kreeg zo’n advies. “Je ogen gaan open als je een concrete lijst met maatregelen krijgt”, vertelt voorzitter Arjin Jans. “Het staat nu op onze agenda.”

Het afdichten van de onderkant van de kantoorunit was de eerste, makkelijk te nemen maatregel.

Kosten besparen

De tuinderij aan de rand van Apeldoorn biedt aan zo’n 140 vrijwilligers, waaronder een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een mooie dagbesteding. Er worden groenten, fruit en kruiden verbouwd, alles zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en SKAL-gecertificeerd. In 2012 is de stichting vanuit een burgerinitiatief ontstaan. Inmiddels staan op het terrein verscheidene (verwarmde) gebouwtjes, zoals een kantoorunit, winkel, koelcel en de nieuwe blokhut. “Voor onze inkomsten zijn we afhankelijk van begeleidingsgelden, de opbrengsten van groente en fruit en sponsorgelden. Elk jaar zijn we weer blij als we de begroting sluitend krijgen”, vertelt voormalig voorzitter en medeoprichter Gerrit Bazelier. “Kosten besparen is voor ons van groot belang. Daarom, en omdat we een duurzaam bedrijf zijn, zijn we geïnteresseerd in dit advies.”

Met een deurschakeling onnodig koudeverlies beperken bij het openen van de deur van de koelcel, is een van de tips van de adviseurs.

Nu staat het op de agenda

Adviseurs Kevin Malak en Cor Westrik liepen in twee uur tijd de hele bedrijfsvoering van de StadsAkkers door. Arjin: “De mannen van de technische dienst waren daarbij aanwezig om vragen te beantwoorden, dat is aan te raden.” De quickscan leverde een 16-pagina’s dik verslag op, vol met praktische tips, opties voor verbeteringen, aanbevelingen voor opties, kosten, besparing, terugverdientijden en mogelijkheden voor subsidie. Arjin: “Het is heel fijn dat alles nu op een rij staat. Je komt erachter dat een heleboel dingen makkelijk kunnen. In de waan van de dag staat verduurzaming niet altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Nu staat het op de agenda en hebben we speerpunten om aan te werken, dat is een hele winst.”

Energieslurper vervangen

Arjin: “Er staan veel praktische tips in waar je zonder veel kosten te maken zelf mee aan de slag kunt. Dat is heel handig. Een paar hebben we meteen aangepakt: Gert Gerritsen van onze technische dienst heeft meteen de kantoorunit aan de onderkant afgedicht, zodat de vloer beter geïsoleerd is. Daarnaast hebben we de oude, energieslurpende koelkast meteen vervangen.”

“De oude koelkast in onze gezamenlijke ruimte in de blokhut is inmiddels vervangen.”

Advies is goede onderbouwing richting investeerders

“Dit voorjaar gaan we keuzes maken en een plan van aanpak opstellen. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen. We willen als eerste de blokhut van het gas af hebben. Daarna zonnepanelen. Het grote voordeel van dit rapport is dat we nu concreet op papier hebben hoeveel de investeringen ons gaan kosten en opleveren. We kunnen ons plan van aanpak nu goed richting investeerders onderbouwen met een extern rapport.”

Belangrijk voor Apeldoorn

Gerrit: “Kleine bedrijven hebben niet altijd de knowhow hoe ze kunnen besparen en verduurzamen. Het is erg belangrijk voor de economie van Apeldoorn dat ze nu concrete adviezen kunnen krijgen. Hopelijk maken veel bedrijven en instellingen er gebruik van.”

Ook duurzaamheidsadvies voor jouw bedrijf of organisatie?

Ben jij als kleine ondernemer in Gelderland op zoek naar manieren om energie te besparen en jouw bedrijfsvoering duurzamer te maken? Onze lokale energieadviseurs bieden uitgebreide begeleiding. Hiermee kun je direct je energiekosten verlagen en je comfort verhogen. En: je levert een positieve bijdrage aan het milieu