Woongemeenschap de Pallieter

Na quickscan-rapport meteen gereedschap gepakt


Woongemeenschap past duurzaamheidsadvies meteen toe

Woongemeenschap de Pallieter

Bij binnenkomst in de Pallieter, de gemeenschapsruimte van de gelijknamige woongemeenschap in Apeldoorn, klinkt het geluid van de schuurmachine. Bestuurslid Peter Hoogerboord is druk bezig gipsplaten af te werken waarna ze kunnen worden geschilderd. “Ik heb het zo druk dankzij jullie!”, lacht hij. Kortgeleden lieten ze als bestuur een duurzaamheidsadvies opstellen door het Energieloket Stedendriehoek omdat hun energiekosten de pan uit rezen.  Een van de verbeterpunten was het dichten van het trapgat waaruit veel warmte ontsnapt. “We pakken het meteen aan!”

Gemopper

De woongemeenschap in de Apeldoornse wijk de Maten bestaat uit 40 losse sociale huurwoningen voor bewoners van 55+ die graag met en voor elkaar iets doen. Te midden van deze woningen ligt een gemeenschappelijke tuin, met moestuin, jeu de boulesbaan en een gemeenschapsgebouw. In deze ruimte wordt o.a. gebiljard, gesjoeld, gegymd, feesten gevierd, gegeten en spelletjes gespeeld. “De bewoners dragen samen de kosten van het beheer, onderhoud en energie. We kregen op een gegeven moment steeds hoger wordende energiekosten”, vertelt Peter. “Dat ging niet langer, er werd over gemopperd.”

Het middelste gebouw met puntdak is de gemeenschappelijke ruimte van de woongemeenschap.

Wij moesten nog beginnen!

“Dit gebouw is in 1987 gebouwd en er zat zelfs nog geen radiatorfolie achter de radiatoren, laat staan dat er verder iets was gedaan aan energiebesparing. Ik heb altijd in de installatietechniek gezeten en vind het leuk om dingen uit te zoeken en aan te pakken. Toen we van iemand hoorden hoe zij het verduurzamen van hun commercieel verenigingsgebouw aanpakten, werden we wakker geschud. Wij moesten met dit alles nog beginnen! Zo is het balletje gaan rollen.”

Hier konden we wat mee

“Via een energiecoach van energiecoöperatie deA hoorden we over het duurzaamheidsadvies voor het MKB van het Energieloket Stedendriehoek. Er waren voor ons aan deze quickscan geen kosten verbonden; de provincie Gelderland betaalt dit advies. Twee adviseurs kwamen langs en dit was een heel prettig gesprek. Na afloop kregen we een duidelijk, goed leesbaar en begrijpelijk rapport met verbeterpunten, bijbehorende besparing, kosten en terugverdientijden. Het werd heel goed ontvangen bij de overige bestuursleden. Het rapport maakte indruk, hier konden we wat mee!”

Bewoners zijn er blij mee

Peter: “Ik heb zelf een schifting in de werkzaamheden gemaakt op basis van uitvoerbaarheid, haalbaarheid en kosten. Vervolgens hebben we de bewoners via ons verenigingsblad hiervan op de hoogte gesteld.”


Peter schreef een stukje in het verenigingsblad over de uitkomsten van het quick-scanrapport.

“Het rapport helpt voor de bewustwording en om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.” Peter pakte samen met bewoner en goede vriend Roel meteen de eerste punten aan. “We verliezen veel warmte doordat we een aantal open ruimtes hebben. Zo zijn we meteen bezig gegaan met de dichten van de open trapverbinding. Nog even wat schuren, daarna verven en dan zit de klus erop. Bewoners die langslopen zijn er blij mee. “Goed bezig”, zeggen ze. “Het ziet er mooi uit” en “Fijn dat het aangepakt wordt.”

Ook duurzaamheidsadvies voor jouw bedrijf of organisatie?

Ben jij als kleine ondernemer in Gelderland op zoek naar manieren om energie te besparen en jouw bedrijfsvoering duurzamer te maken? Onze lokale energieadviseurs bieden uitgebreide begeleiding. Hiermee kun je direct je energiekosten verlagen en je comfort verhogen. En: je levert een positieve bijdrage aan het milieu